Gjennom mer enn 20 år har SINTEF arbeidet med infeksjonsforebygging relatert til dykking i Nordsjøen. Infeksjoner i ytre øret og i huden som skyldes bakterien Pseudomonas aeruginosa har vært og er fortsatt et helseproblem i forbindelse med dykking (Ahlén et al 1998, 2000, 2001 og 2003).SINTEFi har kunnet vise at Psudomonas bakterien trives godt i varmt og fuktig miljø i kammeret. Det betyr at man lever i nærkontakt med bakterien enten man blir infisert eller ikke.SINTEF ønsker nå pionerdykkere med i et forskningsprosjekt.

Når immunsystemet møter en fremmed bakterie starter produksjonen av immunstoffer (antistoffer) for å bli kvitt en inntrenger. Dette er et viktig ledd i vårt forsvarssystem. Når jobben er gjort vil kroppen fortsette å lage immunstoffer og det er dette vi har nytte av ved vaksinasjon. Imidlertid hender det at bakterier stimulerer til produksjon av immunstoffer som reagerer med kroppens egne molekyler. Disse vil være skadelige for kroppen og i verste fall forårsake sykdom.

På bakgrunn av dette, ønsker SINTEF å undersøke om tidligere (og nåværende) metningsdykkere bærer immunstoffer som reagerer med kroppens egne molekyler og hvor stimuleringen er forårsaket av Pseudomonas aeruginosa.

 Til denne studien trenger SINTEF en blodprøve for analyse. De håper at så mange som mulig av tidligere metningsdykkere vil bidra i prosjektet. På den måten kan de finne ut om dette er noe de bør studere nøyere. Deltakelsen er frivillig og gitt samtykke til deltakelse kan trekkes tilbake i etterkant.

Konkret prosedyre på blodprøvetaking

SINTEF trenger et glass med helblod. De tilhandaholder prøverør + transportrør i foradressert og frankert prøvepose. Egenandel for legebesøket kan faktureres SINTEF TS, MT, Med mikrobiologi, 7030 Trondheim og merkes PO 78A02830. Blodprøven må være oss i hende i løpet av juli 2011 for å bli med i den aktuelle studien.

Studien er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, Midt-Norge. Blodprøvene blir registrert og avidentifisert før de sendes til Laboratorium for analyse. Av kontrollhensyn blir grunnlagsdata oppbevart forsvarlig frem til desember 2016. Deretter vil data bli slettet. Det er seniorforsker, dr philos Catrine Ahlén, SINTEF, som er ansvarlig for datamaterialet i denne perioden. Instanser som kan tenkes kontrollere grunnlagsmaterialet er for eks. forskningsansvarlige, Uredelighetsutvalget for forskning og Helsetilsynet. 

Kontaktdata for prosjektleder:

Catrine Ahlén,
SINTEF TS, MT - Med mikrobiologi
Laboratoriesenteret 3. etasje øst
7030 Trondheim

Mobil: +47 9300 9945

Email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.